30 Mayıs 2012 Çarşamba

TURSU


TURSU,
          Sebze ve Meyvelerin tuz ve sirke karışımı olan salamurada fermente edilmesi, yani bir tür mayalanması  islemine verilen isimdir.
          Tursu adı altında yapılan bu  isleme neden ihtiyaç duyulmustur?
          Çünkü  Tursu yapılabilecek meyve ve sebzeler, yılın belli aylarında  yetisen ürünlerdir. Genellikle Yaz ve Sonbahar dönemlerinde  yetisirler.
          Sebze ve Meyvelerin  yetismedigi bu dönemlerde de tüketebilinmesi için , onların bu dönemlere kadar saklanıp bu dönemlere kadar korunabilmesi gerekmektedir.
          Bu koruma yöntemlerinden bir tanesi Fermante etmek yöntemidir.Sebze ve Meyvelerin korunmasındaki en eski koruma yöntemi Fermantasyon yani  tursu yapımıdır.
               Fermante etmek yönteminde yani, turşu yapımında sebzelerin tat ve aromalarında  degisiklik olur.
          Özellikle tuzlu ve  eksimsi aroması  tursuya bir  çesni ve istah açıcı bir garnitür olarak tüketme özelligi katmıştır.
Hazmı da  kolaylastırdıgından soframızın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir  Tursu….